Limburg maakt zich klaar voor elektrische mobiliteit

We kunnen er niet meer omheen. Het autorijden gaat in de toekomst elektrisch worden. Op dit moment rijdt nog maar een klein deel van de auto’s elektrisch, maar de opmars is niet meer te stuiten. De populariteit is deels te verklaren door de gunstige zakelijke bijtelling voor deze auto’s.

elektrischeautoopladen1

De Stichting Limburg Elektrisch is aan de weg aan het timmeren om het elektrisch rijden aan te prijzen bij het grote publiek in Limburg. Dit doen ze onder andere door proefprojecten te organiseren waarin duizend automobilisten kunnen ervaren hoe het is om elektrisch te rijden. Ze hebben ervaring kunnen opdoen door een zuinige leenauto te gebruiken voor woon-werk verkeer.  Het elektrisch rijden is namelijk niet alleen goed voor het milieu.

 

Profiteren van een lage bijtelling

De overheid stimuleert het duurzaam autorijden. Dit doen ze onder andere door zeer energiezuinige auto’s vrij te stellen van wegenbelasting. Daarnaast kunnen zakelijke rijders profiteren van een lagere bijtelling als ze er voor kiezen om een energiezuinige auto te rijden. Bij het kiezen voor een elektrische auto kan het voordeel nog verder oplopen. De hoogte van de uitstoot van CO2 bepaalt de categorie van bijtelling waar de auto binnen valt. Na aanschaf van de auto blijft de categorie waar de auto in valt voor minimaal vijf jaar in stand.

 

Welke categorieën van bijtelling zijn er?

Tot 2014 gold voor de zuinigste auto’s een bijtelling van nul procent. De meest gunstige categorie heeft nu 7 procent bijtelling. Deze bijtelling geldt bijvoorbeeld voor de Volvo V60 D6 Plug-in Hybrid en de Opel Ampera. Auto’s met een CO2 uitstoot tussen 51 en 88 gram per kilometer geldt een bijtelling voor van 14 procent. Dit percentage geldt bijvoorbeeld voor de Fiat 500 en de Renault Twingo. De hoogste categorieën van 20 en 25 procent bijtelling zijn voor de minst zuinige auto’s.

 

slide-1-1024