Staking van treinmachinisten zorgt voor veel ongemak in Limburg

Donderdagochtend rijdt nog geen 70% van de treinen, vanwege een staking van de machinistenbond ASTB, zo meldt woordvoerster Frieke Neyrinck van de NMBS. Door het gehele land is er sprake van uitval van treinen, maar met name in Limburg zal de staking te merken zijn, omdat in Hasselt de machinisten hun werk neer hebben gelegd. Mogelijk zal de situatie rond de ochtendspits verbeteren, maar dit is afhankelijk van de machinisten.

De meeste treinen bleven stilstaan

De meeste treinen bleven stilstaan

Met deze actie vraagt de ASTB bond een aanpassing van de barema’s na twaalf jaar anciënniteit, in plaats van achttien. Bovendien vraagt de bond om een herziening van het premiesysteem.

ASTB, een voornamelijk Franstalige bond, vertegenwoordigt naar eigen zeggen een derde van de 3.800 treinbestuurders. Volgens de bond is er sprake van een “horen, zien en zwijgen beleid” en heeft de directie alleen maar oor voor de twee erkende vakbonden bij het spoor. Daarnaast wordt er gezegd dat er geen budget is, terwijl de directie “elders enorme sommen uitgeeft aan onbenulligheden”, aldus ASTB.

Concreet roept ASTB op tot een werkonderbeking van woensdag 27 mei om 22.00 tot vrijdag 29 mei om 3.00 uur ‘s ochtends.

Beperkt treinverkeer tussen Antwerpen en Berchem

Tussen Antwerpen en Berchem was geen treinverkeer mogelijk richting Lier en Limburg vanaf 07.15, en richting Essen-Roosendaal vanaf 07.45. Dit alles door een technische storing in het seinhuis. Het problem was met name te wijten aan een defect in de computerinstallatie die instaat voor de regeling van het treinverkeer.

De problemen waren rond 09.15 opgelost, zo meldt infrastructuurbeheerder Infrabel. Het treinverkeer rijdt weer, maar de overlast van annuleringen en gevolgvertragingen zal mogelijk nog aanhouden tot het einde van de voormiddag.

Drukte op snelwegen

Vanwege de staking van machinistenbond ASTB, kwam de ochtendspits donderdagochtend vroeger op. Omstreeks 7.45 uur was de drukte op Belgische snelwegen opgelopen tot 300 kilometer. Inmiddels kunnen automobilisten op de snelwegen naar Brussel wachttijden van een uur verwachten, gaf woordvoerder Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum aan. “Tijdens de eerste helft van de ochtendspits was er veel meer verkeer dan gewoonlijk”, aldus de woordvoerder. Dat er rond 7.45 uur al meer dan 300 kilometer file staat, is uitzonderlijk voor de tijd van de dag. Normaal wijst de filebarometer zo’n drukte aan rond 8.30 uur.