Vermijd drukte tussen Limburg en Europa

Door haar centrale ligging dichtbij andere Europese landen, is Limburg een belangrijk punt in het Europese wegennetwerk. We beschreven al uitgebreid de A73, de zogenaamde ‘ruggengraat van Limburg’, maar hoewel deze weg ervoor zorgt dat Limburgers gemakkelijk bij elkaar op bezoek kunnen, is het haar Europese overkoepelende equivalent dat ervoor zorgt dat Limburg aansluit bij de rest van Zuidelijk Europa.

De verbinding tussen Limburg en Europa

De Europese weg 25, of E25, loopt vanuit Hoek van Holland naar Palermo (Sicilië, Italië). In Nederland volgt deze Europese weg onder andere de A20, A12 en A2, om via Limburg vervolgens de Belgische grens te bereiken. Via Luik loopt deze belangrijke weg vervolgens over de A25 naar Luxemburg, om daarna belangrijke steden zoals Metz en Straatsburg aan te doen in Frankrijk. Doordat de weg vanuit Nederland bijna rechtstreeks doorsnijdt naar het Zuiden, vormt deze een belangrijke verbinding voor zowel toeristen als handel tussen Nederland en het zuiden van Europa.

Hoewel de E25 maar een klein stukje van Frankrijk meepakt, kun je hierdoor wel op andere belangrijke wegen in Frankrijk komen. Op de A31 via Metz kun je aansluiten op de A6 vanuit Parijs, waarmee je belandt op een van de belangrijkste schakels tussen Noord en Zuid Frankrijk: de Autoroute du Soleil. Deze drukke route loopt van Parijs naar Marseille, en kan worden opgedeeld in het noordelijke traject van de A6 (Parijs – Lyon) en het zuidelijke traject van de A7 (Lyon – Marseille).

a7a6

Drukte op de schakelwegen

Een zeer belangrijke route dus, en dat weten niet alleen de handeldrijvers van Europa. Vakantiegangers moeten er elk jaar aan geloven; de files op weg naar (zomerse en winterse) vakantieoorden liegen er niet om. Ook deze zomer zullen wegen op, naar en van de Autoroute du Soleil weer een topdrukte kennen, met extreme drukte in het Europese autoverkeer op zwarte zaterdagen.

Om deze reden heeft de Franse verkeerspolitie Plan Palomar ontwikkeld, zodat ze bij grote drukte op onder andere de Autoroute du Soleil weggebruikers van de wegen af richting alternatieve routes kan dirigeren. Om ervoor te zorgen dat jij niet diegene bent die achteraan mag sluiten op deze drukke schakelweg, kijk dan  voor een actueel overzicht van de live verkeerssituatie van Europa op zwarte-zaterdag.nl. Hier zie je niet alleen wanneer de zwarte zaterdagen in 2015 plaatsvinden, maar bovendien hoe druk elke andere dag is dat jij je op de weg wilt bevinden.