Zo weet jij waar de wegwerkzaamheden zijn

Het lijkt soms wel of er altijd wel ergens op je route aan de weg gewerkt wordt, en misschien is dit ook wel zo: Rijkswaterstaat doet er alles aan om wegen te onderhouden en de bereikbaarheid te vergroten door de aanleg van extra rijstroken en spitsstroken. Maar toch is de onverhoopte vertraging niet iets waar je op zit te wachten, ook al worden deze vaak zo gepland dat zo min mogelijk mensen er last van hebben.

Maar er is goed nieuws! Met een paar handige websites weet je namelijk precies waar je aan toe bent.

Rijkswaterstaat

Op de website van Rijkswaterstaat, de uitvoerende kracht als het op landelijke wegen aankomt, staat per provincie op een kaart aangegeven waar wegwerkzaamheden plaatsvinden en waarom, hoeveel extra reistijd je kunt verwachten en wanneer de werkzaamheden voltooid zijn. Op deze pagina staan alleen de wegen die in beheer zijn van Rijkswaterstaat, niet de provinciale en gemeentelijke wegen.

De VerkeersinformatieDienst

Om hierbij bovendien een beeld te krijgen van actuele wegwerkzaamheden inclusief deze provinciale en lokale wegen, kun je terecht bij de landelijke kaart van de VerkeersinformatieDienst (VID), die naar eigen zeggen ‘weet waar het vaststaat’. Voor de belangrijkste wegwerkzaamheden kun je bovendien bellen naar 0900-8855 (optie 2, €0,45 p/m).

Je vindt hier buiten wegwerkzaamheden om ook duidelijke en actuele fileprognoses en je kunt livestreams volgen van geplaatste camera’s op bepaalde snelwegen, zodat je met eigen ogen kunt zien hoe het verkeer eraan toe is. Deze camera’s staan vooralsnog vooral buiten Limburg, zoals deze livestream op de A2 ter hoogte van Zaltbommel.

Ook (t)weet de VID overigens waar het vaststaat. Volg ze daarom hier voor actuele landelijke informatie op Twitter.

Van A naar Beter

De werkzaamheden op vanAnaarBeter zijn ingedeeld per snelweg, waarmee je dus snel ‘de ruggengraat van Limburg’ (de A73) in de gaten houdt. Dit betreft alleen de wegen van Rijkswaterstaat, en het handige aan deze website is dat er voordelige reisalternatieven gegeven worden (zoals in sommige gevallen het vanAnaarBeter-kaartje voor de trein). De website is een initiatief van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, en is ook te volgen op Twitter.

In onder andere de bewerkstelliging van Via Limburg en het onderhoud van huidige wegen zal er af en toe hinder plaatsvinden van opstoppingen door wegwerkzaamheden. Vervelend, maar je kunt je er zelf op voorbereiden. We hopen dat je met deze tips in ieder geval elke dag goed op weg kunt.